Traditionele houtbouw

Traditionele houtbouw We bespreken met u graag uw globale wensen, of uw reeds verder uitgewerkte plannen. U bent hiervoor van harte welkom bij ons in de werkplaats, u kunt dan meteen een kijkje nemen ‘achter de schermen’. Of u stuurt uw schets of tekening per e-mail naar ons toe. Naar aanleiding van uw bezoek of uw tekeningen per e-mail kunnen we een vrijblijvende offerte op maat opstellen. Afhankelijk van het project, kunnen we het tekenwerk eventueel ook voor u laten verzorgen door een architect-constructeur, compleet met constructie berekening en indien nodig, de vergunning aanvraag bij de gemeente. Als het voortraject is afgerond, kunnen we het hout gaan bestellen voor productie. Het eiken hout bestellen we per project op bestek rechtstreeks bij de zagerij. Het gaat dan om een mooie QPA kwaliteit eiken. Dit kan geleverd worden in fijn bezaagd of 4-zijdig glad geschaafd. Als het hout gearriveerd is, gaan we er zo snel mogelijk mee aan de slag. We kunnen uw constructie volledig maken volgens het oude ambacht geheel met de hand, maar we beschikken ook over een modern machinepark waarmee we constructies machinaal kunnen maken. Afhankelijk van het type constructie of bouwwerk, maken we in overleg met u een keuze tussen deze 2 verschillende productieprocessen, of een combinatie van beide.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en wilt u met eigen ogen zien hoe we te werk gaan, maak dan een afspraak. De koffie (of thee) zetten we vers voor u!
Kijk ook eens op onze Facebook pagina voor de meest recente projecten en like ons, er komen binnenkort mooie win-acties voorbij.

Methode A, volgens het oude ambacht

Er wordt op ware grootte een ‘uitslag’ gemaakt waarna we de spanten/gebinten kunnen gaan maken. Deze methode word toegepast bij restauratie of nieuwbouw die een echte ‘oude’ look moeten krijgen. Omdat er met de hand gewerkt wordt, kunnen ook balken met een (vereiste) kromming verwerkt worden, of we maken zelf de oude look door de balken te voorzien van wankanten en alle verbindingen met de hand aan te maken zoals de vakman dat vroeger ook al deed. Ook kunnen we balken eventueel roken met ammoniak, de balken worden dan allemaal vrij opgestapeld hier bouwen we dan een tent overheen en zetten er bakjes met ammoniak onder, de ammoniakdamp zal een reactie geven op het looizuur in het eiken en het eikenhout krijgt dan een oude uitstraling.

Methode B, geproduceerd met onze CNC-machines

Dit is een methode die vaak toegepast word op nieuwbouw, moderne woningen, standaard tuinhuizen en bijgebouwen, zoals een kapschuur, schaapskooi, schop, nieuwe spanten voor woning of bijgebouw, boerderij gebinten, bruggen, uitkijktorens, hooibergen, gastenverblijf, poolhouse, enz. Hiervoor worden alle onderdelen geproduceerd op een moderne CNC-machine. De Hundegger K2, onze grootste CNC machine, heeft een bewerkingsbereik van van 30x40cm en een bewerkingslengte van maximaal 13 meter. Op deze machine kunnen we hout afkorten, frezen, van diverse verbindingen voorzien zoals pen en gat, zwaluwstaart, gordinglas, ornamenten aan de kop van de balk, balusters, haaklas en nog veel meer. Ook kunnen we alle gaten voor boren voor eventuele schroef verbindingen (bijvoorbeeld om sporen op een kap te maken. We kunnen daarnaast ook de infrezingen maken voor ankers onder in de kolommen, bijv. een rond gat of een sleuf. Met deze machine kunnen we ook duidelijke markeringen op het hout zetten, waar bijvoorbeeld sporen aansluiten op nok of hoekkeper, of zelfs waar de panlatten moeten komen. Dit scheelt natuurlijk heel veel tijd bij de montage.

Hundegger K2
Hundegger K2 CNC machine
Zwalustaart frezing
Zwalustaart frezing

Houtsoorten

Over het algemeen werken we met Frans of Oost Europees eiken. Maar ook kunt u bij ons terecht voor Douglas of voor restauratie-projecten bijv. inlands gewaterd grenen.

Loonwerk

We kunnen ook zaag schaaf en freesbewerkingen verzorgen voor aannemers en zzp- ers; heeft u zware balken die u niet makkelijk kunt afkorten of frezen, wij kunnen het voor u verzorgen.

Houthandel

Bent u alleen op zoek naar hout kijk dan op www.eikenhoutbestellen.nl Voor eiken balken, planken, gevelbekleding, toognagels, grondankers, hardstenen sokkels en diverse andere toebehoren.